gefundenes Fressen zijn voor iemand of iets


gefundenes Fressen zijn voor iemand of iets 1.0

precies in het straatje passen van iemand, een groep van personen of iets; een kolfje naar de hand zijn van iemand, een groep van personen of iets; "voer" zijn voor iemand, een groep van personen of iets

Algemene voorbeelden


Gefundenes fressen voor elke republikein. Afschaffen dat koningshuis, kost meer dan het oplevert (in alle opzichten, dus ook de niet materiële).

http://www.nrcnext.nl/blog/2009/10/06/commotie-over-de-luxe-villa-van-de-oranjes/,

Dat soort sex & smell-onderzoek is natuurlijk gefundenes Fressen voor de media. Wist u dat ... vrouwen zich aangetrokken voelen tot mannen (nou ja, T-shirts van mannen) die een beetje als hun vader ruiken?

http://www.delta.tudelft.nl/nl/archief/artikel/over-superwespen-geurblindheid-en-het-proust-effect/680,

Twee maanden geleden diende een Britse vrouw een aanvraag in bij het Europese octrooibureau: ze wou een patent op zichzelf, meer specifiek op de genetische code van haar lichaam. Gefundenes Fressen voor zo'n typisch grappig stukje waarmee de voorpagina van de krant wat luchtiger gemaakt wordt.

http://www.dcbpatent.com/De%20Standaard.htm,

Er verschenen radio- en televisiepiraten die uitsluitend en totaal de nieuwe god dienden. De legitieme strijd van de overheid daartegen was voor de VVD gefundenes Fressen. De staat mocht geen zedenmeester zijn, hij moest primair de vrijheid dienen, de vrijheid van het individu, de vrijheid van consumptie en de vrijheid van het initiatief.

NRC,

Betleham Steel is een mastodont van een staalfabriek in Pennsylvania. Zoiets is toch gefundenes Fressen voor een tekstschrijver? Zo'n naam roept een krachtig beeld op, waar ik enkel op hoef voort te borduren.

De Standaard,

Voor de meeste luisteraars zal het rauwe onverteerbare kost zijn maar voor degene met oog (en oor!) voor de avant-garde en muzikale honger naar iets nieuws of onbekends is dit gefundenes Fressen.

http://www.popunie.nl/?id=5909

We treffen het wel aan in de Van Dale Frans-Nederlands: "olympisme: (het geheel van de) instelling, organizatie en reglementen van de Olympische spelen". Zo'n omschrijving (een dozijn woorden) kun je bezwaarlijk gefundenes Fressen voor vertalers noemen.

De Standaard,

Johns' vluchtige methode om betekenis te creëren door het verplaatsen van vaak biografisch getinte motieven, objecten en ideeën van de ene context naar de andere, is voor exegeten natuurlijk gefundenes Fressen.

De Standaard,

Onderzoek naar de ontwikkeling van de arbeidsmarktdeelname van gehandicapten in de VS, tijdens de tien jaar na het van kracht worden van de Americans with Disabilities Act, wijst uit dat die er stelselmatig op achteruit ging en dit in een periode (de jaren negentig) waarin het economisch klimaat overwegend gunstig was en er miljoenen nieuwe jobs werden gecreëerd. Dit is 'gefundenes fressen' voor de tegenstanders van overheidsregulering, die anti-discriminatiewetten contraproductief vinden, maar dat is misschien toch wel een stap té ver.

http://www.vlafo.be/nederlands/vlaams-fonds/onderzoek/anders.pdf,

De politie ontkent dat ze een tunnel laat aanleggen. Volgens haar komt het lawaai voort van bouwvakkers die in de buurt aan grondwerken bezig zijn. Het is wel opvallend dat de ordediensten kort geleden de sperzone rond de ambassade heeft uitgebreid. Het nieuws van de zogenaamde tunnel is gefundenes Fressen voor de Amerikaanse filmmaatschappij Better World Group die deze week aankondigde dat ze een film wil draaien over het gijzelingsdrama.

De Standaard,

Het tijdschrift Andere Sinema (AS) voert een anatomische tekening van hersenen-in-dwarsdoorsnede in het vaandel. Een duidelijker hint is moeilijk denkbaar: van de lezer wordt cerebrale gymnastiek verwacht [...]. Het onderwerp is natuurlijk gefundenes Fressen voor postmoderne intellektuelen: de konceptuele ontginning van de zwart-witte romantiek van Axel Nort en Kapitein Zeppos past perfekt in hun eklektische en ironische omgang met het verleden.

De Standaard,

De zomers van Ibiza zijn gefundenes Fressen voor een cameraploeg die op kleur en deining uit is, want waar je er ook treedt, altijd loop je tegen kakelbonte drag queens aan, en een tel later word je al meegesleurd door een rijkgeschakeerde en panseksuele mensenstroom die uitmondt in een danstempel waar techno het klokje rond tikt.

Dwarskijker, Rudy Vandendaele,

Een tweede, meer betrouwbare, methode is dat een soort redactie of commissie bepaalde sites bezoekt en zelf een waardenoordeel meegeeft. Er ontstaat pas echt een probleem wanneer een bepaald waarderingssysteem de overhand zou halen, bijvoorbeeld omdat het een groot commercieel succes kent of omdat de overheid een bepaald systeem bevoordeelt of zelfs verplicht stelt. Een waarderingssysteem is immers gefundenes Fressen voor landen zoals China of Singapore waar censuur helemaal geen vies woord is.

De Standaard,

Een oud SS-er beweert in Jongbloeds boek dat hij nog steeds weinig ziet in democratie: 'Ik wil niet terug naar het fascisme, begrijp me goed, maar enige vorm van dictatuur zou ik wel aanvaarden.' Dit is natuurlijk gefundenes Fressen voor Britse Euro-sceptici, die graag het pan-Europese ideeëngoed van het Derde Rijk citeren om te pleiten tegen Europese integratie.

NRC,